Onderhoud sieraden en penningen

Het metaal

Alle sieraden in de webshop zijn nikkelvrij, maar niet gemaakt van edelmetalen zoals goud of zilver. Dit houdt in dat de sieraden na verloop van tijd wat kunnen verkleuren, of soms zelfs door de zuurgraad van de huid wat kunnen afgeven. Enkele sieraden hebben wel een dun laagje echt zilver (silver plated) of zijn van roestvrij staal en gaan hierdoor langer mee. Dit staat altijd aangegeven. Vooral bij de ringen die niet plated of van roestvrij staal zijn moet je er rekening mee houden dat ze wat af kunnen geven of kaal worden.  Dit is niet schadelijk. Het kan helpen om een dun laagje blanke nagellak aan de binnenkant (of onderkant) van het sieraad te smeren, om slijtage te voorkomen.

Contact met water kan het beste voorkomen worden om de sieraden zo lang mogelijk mooi te houden. Doe je sieraden dus altijd af tijdens het schoonmaken, douchen, sporten en zonnen. Leg ze ook niet neer op een vochtige plek zoals de badkamer. Als ze wel nat worden, droog ze dan goed af. Als je er voorzichtig mee omgaat kunnen de sieraden lang mee gaan zonder kaal te worden, zelfs als je de sieraden dagelijks draagt. Silver plated en roestvrij staal blijft langer mooi dan legeringen en is hierom iets duurder.

De kunsthars

De sieraden zijn altijd afgewerkt met kunsthars en bestaan soms zelfs volledig uit kunsthars. Dit is een heel hard materiaal dat aanvoelt en glanst als glas. Het krast bij normaal dragen niet snel. Het materiaal is verder vergelijkbaar met plastic. Dit houdt in dat je de sieraden het beste weg kunt houden bij water en chemicaliën zoals parfum of zeep. Dit kan de kunsthars aantasten, vlekken en dof maken.Als de kunsthars dof is kan het helpen om het op te poetsen met een zilverpoetsdoek.

Ook kan kunsthars slecht tegen langdurige warmte en kan het sieraad wat verkleuren van te lang direct zonlicht. Ook de bloemen kunnen bleken door blootstelling aan langdurig zonlicht. Met gewoon dragen is dit geen probleem, maar misschien is het beter het sieraad even af te doen voor je urenlang gaat zonnen. Zo kun jij jarenlang genieten van jouw prachtige handgemaakte sieraad!

 

 

Penningen

Ook de penningen zijn gemaakt van duurzame kunsthars. Ze vereisen in principe geen enkele vorm van onderhoud. Als ze vies zijn, kun je ze schoonmaken met een vochtige doek met eventueel wat zeep als het niet anders kan. Gebruik geen warm water op de penningen, her kunnen ze dof van worden.

Het belangrijkst is het om de penning uit de zon te houden als u de halsband opbergt. Hang de halsband dus niet in de constante zon als uw hond de band niet aanheeft. Hiervan worden de kleuren flets. Hierop geldt geen garantie.

Mochten er krasjes op komen is dit eenvoudig op te lossen met een beetje polijstmiddel. Als u dit niet heeft, kan een laagje blanke nagellak ook een hoop doen.